Lezend en gelezen in mei 2011

  • Dumper, Anke de Vries. Verhaal over een jongetje Lucas en zijn hond. Uit het perspectief van Dumper, de hond, wordt de moeizame relatie van Lucas’ ouders beschreven.
  • Wiplala, Annie M.G. Schmidt. Misschien wel de beste Annie, voorgelezen door John aan Cato en meeluisterende Philip en Jet.
  • Het kleine Magritte museum, René Magritte. Klein boekje met 135 afbeeldingen uit het werk van Magritte, gerangschikt op alfabetische volgorde. Echt kijkboekje.
  • Magritte, Lilo Canta. Geen bijzonder boek, wel aardig als extra aanvulling over het werk van de schilder. Maar het verhaal over Magritte in Met flaporen de wereld rond (zie hier meer over dat boek) is veel leuker.
  • Gevlucht uit Tibet, Nathalie Righton en Ton Koene. Van de makers van dat supergave Help, mijn iglo smelt, waarover ik hier al zo enthousiast was. Deze keer portretten van vijf kinderen uit Tibet, Jordanië, Birma, Tsjaad en Colombia. Ook weer zo goed, zo mooi en vol liefde gemaakt.

Lezend en gelezen in maart 2011

  • Het huisje dat verhuisde, Virginia Lee Burton. Een klassieker. Prachtig prentenboek waarbij ik altijd weer een brok in mijn keel krijg.
  • Optische illusies, zie je echt wat je ziet?, Inga Menkhoff. Dit soort boeken blijft Philip geweldig vinden. Hij en John zijn de enigen in ons gezin die hun ogen zo kunnen plooien dat ze al die gezichtsbedriegerij kunnen zien. Ik blijf alleen maar lijnen zien, ook al probeert Philip me er doorheen te praten: ‘Ja, dan langzaam van je gezicht af… Zie je die vleermuis nu?’ Nee dus.
  • Nils en het geheime genootschapAstrid Lindgren. Telkens denk ik dat we ze nu echt allemaal gehad hebben, blijkt er weer een Lindgren te zijn die ik over het hoofd gezien had. En het zijn zulke fantastische voorleesboeken om samen bij weg te dromen. Ik geloof dat we na deze alleen nog De gebroeders Leeuwenhart hoeven te lezen (expres voor het laatst bewaard) en dat we dan echt alles gehad hebben. Gelukkig kunnen we daarna de hele plank voor Cato nog eens herlezen.
  • Gevlucht uit Tibet, Nathalie Righton en Ton Koene. Van de makers van dat supergave Help, mijn iglo smelt, waarover ik hier al zo enthousiast was. Deze keer portretten van vijf kinderen uit Tibet, Jordanië, Birma, Tsjaad en Colombia. Ook weer zo goed, zo mooi en vol liefde gemaakt.
  • Is Nederland echt zo plat? Een spannend reisboek voor kinderen, Debbie Smits en Gertie Jaquet (ill.). Je kunt wel over Tibet en Birma lezen, maar wat dacht je van Nederland? Vroeger ooit gelezen, maar de kinderen waren hem vergeten. Nu nog maar eens een reis langs alle vaderlandse provincies. Eerlijk gezegd weet ik nu weer waarom we hem waren vergeten: het is eigenlijk nogal slecht geschreven met een ffflinterdun verhaallijntje. Jammer dat er geen betere variant van dit soort boeken bestaat. Selma Lagerloff schreef zo anderhalve eeuw geleden Nils Holgersson, als aardrijkskundeboek voor scholen, met een reis langs alle Zweedse provincies. Zou er geen Martine Letterie of Simone van der Vlugt zijn die dat voor Nederland wil doen?
  • Avontuur in toverland, Darcey Bussell, uit de serie ‘De magische balletschoentjes’, deel 1 en
  • De ijzige betovering, Darcey Bussell, uit de serie ‘De magische balletschoentjes’, deel 2. Jet is de koning te rijk met deze nieuwontdekte serie. Het zijn simpele leesboekjes, ze herleest ze telkens weer. Over een kleine ballerina, met avonturen waarbij alle klassieke balletten de revue passeren: Notenkraker, Vuurvogel, Schone Slaapster, allemaal; een stuk of 7 deeltjes in totaal. Volgens Jet absolute kandidaten voor de Gouden Griffel.
  • Fiet wil rennen, Bibi Dumon Tak en Noëlle Smit. Na het voorleesontbijt wilde Cato deze graag mee. Het is eerlijk gezegd niet een van mijn favoriete prentenboeken, maar Cato hoort hem graag.
  • Mio mijn Mio, Astrid Lindgren. Weer een mooie Lindgren. Deze keer niet in realistische Bolderburentrant, maar een sprookjesverhaal met een prins die tegen het kwaad strijdt. Ik vond het verhaal buitengewoon ontroerend, vooral het begin en de laatste bladzijde – maar dat is Philip en Jet wat ontgaan. Zij vonden het gewoon weer een mooi verhaal.
  • Bacteriënjagers, Afke van der Toolen en Erik Kriek (ill.). Vier fictieve verhalen, uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het RIVM. Het stond in de bibliotheek als kinderboek, maar het taalgebruik is vrij pompeus. Ik ben niet vies van een pittig tekstje, maar hierbij moest ik regelmatig woorden verklaren of een zin een beetje aanpassen zodat ook Jet nog snapte waar het over ging. Wel origineel, maar eerlijk gezegd heb ik me deze keer meer laten leiden door het onderwerp (de werkzaamheden van het RIVM door de jaren heen) en de prachtige illustraties dan door de tekst. Vooral Philip vindt het mooi.
  • De Trojaanse oorlog en De reizen van Odysseus, Marcia Williams. Een oude vertrouwde waar Philip veel van leest. Het is een uitgebreid soort stripboeken met veel tekst, vaak bewerkingen van klassieke verhalen. We hebben ook de Shakespeareversie van Marcia Williams, de andere lenen we vaak uit de bibliotheek.
  • Pluk van de Petteflet, Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp (ill.). Want Cato moet natuurlijk ook ingewijd worden in de klassiekers. We zijn pas bij de apenketting, want we komen niet verder: Cato wil voor het slapengaan telkens het verhaal overlezen van Aagje die haar jurk scheurt bij het redden van Duizeltje. En dat het dan weer goed komt in de hou-maar-aan-stomerij en de verfspuit met ‘een soort plastic’ die haar gerafelde jurk repareert.
  • De wraak van Piet Hein, Peter Smit. Ik vind Peter Smit echt goed, hoor. Voorbeeld van levende geschiedenis, je zit er meteen in. En aan het eind weet je hoe en waarom hij ‘gewonnen heeft, die zilvervloot’. 
  • Keizer KarelR.H. Schoemans. Kindergeschiedenisboek over Karel V, helaas niet geslaagd. Niks geen levende geschiedenis, maar een droog tekstboek vermomd als verhaal. Twee mannen zien Karel V en spreken elkaar aan: ‘Weet je nog dat…’ vervolgens vertelt de ene aan de ander een opsomming feitjes uit een schoolboek. Niet uitgelezen.
  • Pooja, het olifantenmeisje, Pooja Marsken. Jet wilde deze graag weer eens lenen. Vanwege de foto’s en omdat Pooja ook thuisonderwijs krijg. Hier eerder een stukje over geschreven.
  • Tippi uit Afrika, Tippi Degré. Zelfde genre als Pooja hierboven, maar dan een jonger meisje in een ander werelddeel.
  • Jamela’s jurkNiki Daly. Klinkend prentenboek van een Afrikaans meisje dat per ongeluk de mooie lap stof van haar arme moeder bezoedelt. Het komt goed. Cato en Jet lezen hem graag nog eens. En nog eens.
  • Inde Soete Suikerbol, W.G. van de Hulst en W.G. van de Hulst jr. (ill.). Ik heb nog nooit iets van W.G. van de Hulst gelezen, ook als kind niet. Dat schijnt een gemis te zijn, maar er waren geen titels die me ooit aanspraken. En nu zag ik deze staan. De platen vond ik mooi, het verhaal ken ik nog niet. Eens zien of Cato er voor te porren is.
  • Het volle leven, winterhalfjaar, uit de serie ‘De schoolplaat’ met platen van W.K. de Bruin en C. Jetses. Jet smult van dit soort boeken: nostalgische platen met verhalen over vroeger.

Gelezen in februari 2011

  • Mees Kees, de sponsorloop en Mees Kees in de gloria, Mirjam Oldenhave en Rick de Haas (ill.). De laatste Mezen Kees weer, deze Sponsorloop en het kinderboekenweekgeschenk 2010. Jet blijft er af en toe bijna in, zo grappig. Hier en hier schetterende loftrompetten over de serie. 
  • Mio mijn Mio, Astrid Lindgren. Weer een mooie Lindgren over een prins die tegen het kwaad strijdt. Nog niet uit.
  • Gevlucht uit Tibet, door Nathalie Righton en Ton Koene. Van de makers van dat supergave Help, mijn iglo smelt, waarover ik hier al zo enthousiast was. Deze keer portretten van vijf kinderen uit Tibet, Jordanië, Birma, Tsjaad en Colombia. Ook weer zo goed, zo mooi en vol liefde gemaakt.
  • De teerput, Tor Seidler. Puberjongen wordt op school gepest en maakt zich druk over zijn spreekbeurt. In zijn fantasie heeft hij een allosaurus die hem er doorheen sleept. Totdat de dino ineens akelig echt lijkt te worden.
  • Met flaporen de wereld rond, Kristien Dieltiens. Geweldig geschiedenisboek over Vlaanderen – en dus voor een groot deel ook over Nederland. Hier meer over het boek, met voorbeeldverhaal.
  • Het boek der natuur, Jacob van Maerlant, bew. Peter Burger. In Met flaporen staat een verhaal over Jacob van Maerlant waar Philip en Jet zo nieuwsgierig van werden, dat ik deze erbij kon pakken: het Middeleeuwse equivalent van een antropologie en dierenencyclopedie. Drie jaar geleden schreef ik al eens over dit boekje, toen begrepen Philip en Jet er nog niet zoveel van. Nu kunnen we er samen van smullen.
  • Kunstdetective, Anna Nilsen. Met de serie van Rembrandt heeft Philip een hernieuwde interesse in kunst gekregen. Het gaat in golven, hè, die dingen. En nu zitten we op een topje.  
  • Het grote kunstschandaal, Anna Nilsen. Idem.
  • Het beest met de achternaam, Annie M.G. Schmidt. Mooie selectie van haar werk. Cato houdt vooral van de versjes.
  • Casper en Hobbes, Bill Waterson. De kinderen hebben deze strip ontdekt en lezen elkaar er om beurten uit voor. Jammer genoeg niet meer te krijgen, gelukkig nog wel vijf verzamelbanden uit de bieb kunnen ritselen.
  • Jip en Janneke, Annie M.G. Schmidt. Ik had hem snel in de tas gestopt toen ik met Cato in de ambulance stapte. Het heeft de uren op de Spoedeisende Hulp danig kunnen overbruggen.
  • Mama, Do You Love Me?, Barbara M. Joosse en Barbara Lavallee (ill.). Zo zoet en zo herkenbaar. En grappig ook. Knap dat dat allemaal in een paar zinnen en tekeningen weergegeven kan worden. We lezen de laatste tijd weer veel Engelse prentenboeken. Na mijn ontdekking van BetterWorldBooks heb ik een stapel tweedehands boeken voor een prikkie kunnen kopen en die zijn we allemaal aan het lezen.
  • Mog Time, Judith Kerr. Verhalen van Mog de poes, een oude bekende van ons.
  • Mr. Brown can moo, can you? en Green eggs and ham , Dr. Seuss. Ik zei het al, we zitten in een Engelse flow.
  • Lieve, lange Sarah, Patricia MacLachlan. Mooi kort verhaal uit negentiende-eeuws Amerika. Bekroond met Newberry Medal.

Gelezen in januari 2011

  • De avonturen van Huckleberry Finn, Mark Twain. Uitgelezen: fantastisch. Terecht Great American Literature.
  • Emiel en zijn detectives, Erich Kästner. Klassieker. Ik wist dat ie oud was, maar was vergeten dat ie zó oud was: uit 1929. En toch prachtig voor acht- en elfjarigen uit 2010; dat had Kästner zelf waarschijnlijk niet durven denken.
  • Pim, Frits en Ida, Godfried Bomans en Rien Poortvliet (ill.). Jet is deze serie aan het lezen voor het slapengaan. Ik heb er hier al eens uitgebreid over geschreven.
  • Een bos vol enge wilde beesten, Chris Wormell. Geweldig prentenboek – grote aanrader. Cato wordt uit zoveel prentenboeken voorgelezen, dat ik ze niet allemaal kan bijhouden. Maar deze springt eruit. Origineel, een klein beetje spannend en erg grappig. Cato snapt de clou en is daar heel blij en tevreden over; ze blijft hem telkens uitleggen aan wie het maar horen wil.
  • Op avontuur met kapitein Kwadraat, Peter Smit. Hier al over geschreven.
  • Kees en co, Harmen van Straaten. Een jongetje begint een detectivebureau. Philip leest hem, hij vindt het mooi.
  • Cleopatra, Adèle Geras. Jet wilde zo graag meer over Cleopatra weten – waarschijnlijk omdat ze met Philip zoveel Asterixen had zitten lezen. Dit is het mooiste boek wat ik over haar kon vinden. Geschreven uit het perspectief van Cleopatra’s dienstmeisje – helemaal iets voor Jet. Mooie uitgave. 

Gelezen in december 2010

  • Eureka, de momenten achter de grote uitvindingen, Richard Platt. Korte hoofdstukken over het beslissende moment van grote denkers en uitvinders: de appel van Newton, maar ook de dag dat nylon en cornflakes per ongeluk werden uitgevonden.
  • Lotta versiert een kerstboom, Astrid Lindgren en Ilon Wiklund (ill.). Heerlijk kerstverhaal. Verhaal uit Lotta uit de Kabaalstraat, apart uitgegeven als mooi prentenboek.
  • De kleermaker van Kloster, Beatrix Potter. Fijn kerstverhaal met mooie Pottertekeningen.
  • Flotsam, David Wiesner. We hebben dat schitterende woordloze prentenboek weer eens uit de bibliotheek gehaald. Een verhaal in een verhaal in een verhaal – je blijft kijken.
  • Emiel en zijn detectives, Erich Kästner. Prachtige klassieker: avontuurlijk, spannend, mooi. 
  • Ieorg idur, Roald Dahl en Quentin Blake (ill.). Toch nog een leuke Dahl gevonden. Veel van zijn boeken vind ik te vervelend, te naargeestig, te onaardig. Deze is tenminste leuk.
  • Een bos vol enge wilde beesten, Chris Wormell. Geweldig prentenboek – grote aanrader.
  • Eén ballerina twee, Vivian French en Jan Ormerod (ill.). Over een kleine ballerina en haar kleuterzusje dat haar in alles nadoet.
  • De kleine prinses, Tony Ross. Een stuk of zes boekjes uit de serie, waaronder Ik wil mijn haar niet kammen, Ik wil mijn slee en Ik wil mijn nieuwe schoenen. Exemplarisch voor Cato’s gemoedstoestand.
  • Zullen we kerstfeest vieren?, Marianne Busser, Ron Schröder en Alexde Wolf (ill.). Ik vind het lastig om echt leuke kerstprentenboeken te vinden. We hebben niks met de kerstman, dus alles in dat genre valt af, en A Christmas Carol is te moeilijk voor Cato. Deze van Busser en Schröder was een geweldige vondst – een lief boek op rijm, zonder kerstmannen en zonder dat er afbreuk wordt gedaan aan het echte kerstverhaal. Vaste voorleesprik ’s avonds bij het koffiedrinken.
  • Vos en Haas, alle kartonboeken plus Het grote boek van Vos en Haas, Sylvia Vanden Heede. Herlezer. Ben ik altijd voor in.
  • De avonturen van Huckleberry Finn, Mark Twain. Man, wat houd ik van Mark Twain. Waarom heb ik als kind gedacht dat het saai was? Philip en Jet kunnen er geen genoeg van krijgen.
  • Karlsson van het dak, Astrid Lindgren. In de categorie simultaanvoorlezen is dit nog steeds de bijdrage van John. Mede dankzij zijn onnavolgbare Juffrouw Mus- en Karlsson-imitaties.
  • Helden, Janny van der Molen. Hier meer over het boek.
  • Sinterklaas, Charlotte Dematons. Das kijkbuch.
  • Paard bij de dokter, Corien Oranje en ivan en ilia (ill.).
  • Winterhaas, Edward van de Vendel en Sebastiaan Van Doninck (ill.).
  • Sinterklaas, ahoi, Ted van Lieshout en Sieb Posthuma (ill.).
  • Piet en de piraten, Tjibbe Veldkamp en Wouter Tulp (ill.).

Gelezen in november 2010

  • Martinus van Tours, Joseph Quadflieg en Renate Fuhrmann (ill.) . Mooi prentenboek met veel tekst over Sint Maarten – hier ieder jaar weer een groot feest.
  • De drie bruiloftsgaven, verhalen voor de herfsttijd, Ineke Verschuren (samenst.). Bonte verzameling schrijvers als Selma Lagerlöf, Grimm, Tolstoj en Rosemary Sutcliff. Ik gebruik maar een klein deel van het boek -lang leve de bibliotheek- omdat het me vooral om de Sint Maarten- en Sint Nicolaasverhalen gaat.
  • Het spook van Vechtvliet, Joke Reijnders en Peter Nuyten (ill.). Fijn geschiedenisprentenboek. Iedereen leest het graag en voor Jet is het weer een boek van het genre ‘mooie jurken, fijne platen’.
  • Piep en Pluis, Georgie Ripper. Prentenboekje over twee cavia’s. Niet heel bijzonder, maar Cato vindt het prachtig.
  • Bommes! van Jane Simmons. Dit eendje is de een nieuwe favoriet van Cato. In deze verzamelbundel vijf prentenboeken met mooie platen en korte tekst.
  • Tim en Sofie op zee, Edward Ardizzone. Spreekt iets meer aan dan Ardizzones andere boek (zie oktober).
  • Mensen, draken en dolfijnen, Simone Kramer. Een van de mythologieboeken van Kramer. Haar vertolkingen doen het goed bij ons, de Grieken blijven fascineren.
  • Keepvogel: Nachtpannenkoeken , Wouter van Reek. Een terugkerende favoriet bij Cato.
  • Helden, Janny van der Molen. Hier meer over het boek.
  • Erwten! van Simon Rickerty. Prentenboek met grote platen en weinig tekst over de cyclus van erwtjes; van platteland tot bordje. Door Cato zelf uitgekozen vanwege de aansprekende platen.
  • Madieke van het rode huis, Astrid Lindgren. Nog steeds in bezig, heerlijk.
  • Verjaardag met taart en Picknick met taart, Thé Tjong-Khing. Blijven prachtige, verhalende kijkboeken. Iedereen in huis is er dol op.
  • De junior bètacanon, Louise Fresco, Robbert Dijkgraaf en Bas Haring. Hoera voor luisterboeken en audiocolleges. Hier een luisterfragement en meer over de cd-box.
  • Winterhaas, Edward van de Vendel en Sebastiaan Van Doninck (ill.).
  • Sinterklaas, ahoi, Ted van Lieshout en Sieb Posthuma (ill.).
  • Paard bij de dokter, Corien Oranje en ivan en ilia (ill.).

Gelezen in oktober 2010

  • Jip en Janneke, Annie M.G. Schmidt. Jet vroeg aan alle tafelgenoten: ‘Wat is jouw mooiste boek?’ en terwijl de groten discussieerden over de mooite van Het oneindige verhaal en De scheepsjongens van Bontekoe, piepte Cato: ‘Willen jullie weten wat mijn mooiste boek is?’ En of we dat wilden. ‘Jip en Janneke’, zei Cato. ‘Niet Ziezo?’, vroeg Philip. ‘Nee’, zei Cato, ‘Echt Jip en Janneke.’ Vond ik een mooie keuze. Dus hebben we er nog maar eens eentje op gelezen.
  • De dolle tweeling, Enid Blyton. Omnibus met alle zes de delen. Zelf heb ik als kind alleen een paar De Vijfs van Blyton gelezen, maar ik heb begrepen dat de dolle tweeling enorm jeugdsentiment is onder mijn generatie (en die daarvoor). Jet koos hem zelf uit in de bieb: ‘Zou dit wat zijn, mam?’ Dat lijdt geen twijfel: dit is helemaal iets voor Jet.
  • Een andere kijk op kunst, Robert Cumming. Sinds Julia’s reis hadden we deze niet meer in huis gehad. Nu moest Jet er ineens aan denken, ze vindt het zo’n mooi boek om in te kijken.
  • Aadje Piraatje, Marjet Huiberts en Sieb Posthuma (ill.). Geweldig voorlees- en kijkboek. Na verlenging uit bieb toch maar gekocht. Vaste voorleesprik ’s avonds – tijdspanne is precies goed voor het slapengaan. De platen zijn mooi en nu ik aan het onhandige metrum van de liedjes ben gewend, gaat het voorlezen lekker. Ik werd er door Philip en Jet wel op gewezen dat ik het liedje over zwemmen in al mijn muzikaliteit een verkeerde melodie had gegeven. Er blijkt al een écht liedje van Aadje Piraatje te bestaan dat regelmatig op Sesamstraat wordt vertoond (jammer dat ik te weinig tijd neem om mee te kijken, ik blijf het een van de leukste kinderprogramma’s vinden). Maar goed, Aadje staat ook online, gezongen door Aartje: hier. Jammer genoeg zonder de tekeningen van Sieb.
  • Madieke van het rode huis, Astrid Lindgren. Altijd fijn, een Lindgren die we nog niet gelezen hadden.
  • Pas op voor de Gnaskop, Shel Silverstein. Philip leest hem dagelijks voor aan Cato.
  • Helden, Janny van der Molen. Hier meer over het boek.
  • Monsterlijke microben en hoe ga je ze te lijf, Geert Bouckaert en Sebastiaan Van Doninck (ill.). Aansprekend boek over virussen, bacteriën, antibiotica enz. Vooral Philip leest er graag in.
  • Tim en de dappere zeekapitein, Edward Ardizzone. Deze staat op een aantal Amerikaanse leeslijstjes, nu liep ik er in de bibliotheek tegenaan. Wel aardig, maar ik had er meer van verwacht na alle aanbevelingen. Niet helemaal Cato’s belevingswereld.
  • De grote hoeve, Laura Ingalls Wilder. De zoveelste herlezing van Jet – soms maar een paar hoofdstukken. 
  • Karlsson van het dak, Astrid Lindgren. Deze leest John met de kinderen. Voor de vierde keer geloof ik. Astrid Lindgren is zó goed.
  • De tocht van de Argonauten, Simone Kramer. Alle hoofdstukken over Hercules en nog een paar ander verhalen. 
  • De twaalf opdrachten van Ilias, Irene Hardenbol. Roman met spiegelverhaal van Hercules, over een modern Grieks jongetje. Spannend – nog niet uitgelezen.

Gelezen in september 2010

  • De zevensprong, Tonke Dragt. Spannend en mooi, uitgelezen in een marathonfinale van drie uur omdat P&J persé wilden weten hoe het afliep.
  • In het pikkedonker, Kitty Crowther. Mooi en verrassend prentenboek.
  • Avonturen van Tom Poes, Marten Toonder. De serie Oer Tom Poes is al zes jaar een van Philips herlezers. Hij leest ze bij voorkeur samen met John, liggend op het grote bed. Deur dicht, niemand mag storen, behalve voor het brengen van versnaperingen. Totdat ze verzadigd zijn van Het geheim der blauwe aarde, De geheimzinnige roverhoofdman en de andere oblongboekjes
  • Focke en het geheim van Magnus, Martine Letterie.  Leuke Middeleeuwse speurtocht met wat informatie over het kloosterleven en zelfs nog een klein rolletje voor Maerlants Der naturen bloeme (het gedeelte over de panthera  wordt letterlijk geciteerd door de pastoor in hoofdstuk 6, hoewel Letterie om onduidelijke redenen Maerlants werk niet als bron vermeldt).
  • Focke en de belegerde stad, Martine Letterie. Vervolg op Focke en het geheim van Magnus
  • Ridder in één slag, Martine Letterie en Rick de Haas. Prentenboek over Fockes achtergrond (zie hierboven).
  • De avonturen van Tom Sawyer, Mark Twain. Een van de allermooiste kinderboeken ooit.
  • Russische sprookjes, volksverhalen en legenden, D. Jackson. Catalogus van schilderijententoonstelling in Groninger Museum, met 90+ platen van sprookjes door Russische kunstenaars. Op de twee bijbehorende cd’s leest Jan Meng zeven Russische sprookjes voor met o.a. Baba Jaga en Wassilissa. Jet (8) kijkt graag naar de platen terwijl ze naar de sprookjes luistert. 
  • De schippers van de Kameleon van Hotze de Roos. Eerste deel uit de serie, als luisterboek. Luisterboekenfrenzy bij Jet. Eerst honderd keer Tom Sawyer, toen honderd keer Russische sprookjes, nu honderd keer de Kameleon. Ze vindt het fijn om op die manier de dag te beginnen. Schapenvachtje of stoeltje naast de geluidsbox, en dan langzaam wakker worden met een verhaal.
  • Grote avonturen van de kleine Nicolaas van René Goscinny en Jean-Jacques Sempé – de nieuwste. Weer leuk, maar De vakanties van – blijven we unaniem de leukste vinden (hier een eerdere post over o.a. Nicolaas).
  • Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft, Wolf Erlbruch en Werner Holzwarth. Persoonlijk ben ik dit boek goed zat. Cato is echter een andere mening toegedaan.
  • De uitvinding van Hugo Cabret, Brian Selznick. Bijzonder boek en zeker de moeite waard. Jammer dat de vertaling halverwege een beetje uitglijdt: ‘peetouders’ wordt ineens een paar keer vertaald met ‘grootouders’ en daarna weer met ‘peetouders’. Desondanks wil Jet het meteen nog een keer lezen, omdat ze het zo mooi vond.
  • Wat het lieveheersbeestje hoorde, Julia Donaldson en Lydia Monks. Een van Cato’s favo’s.
  • Het grote avontuur van de dieren met Playmobil, Richard Unglik. Blijft een prachtig kijkboek.
  • De vuurdraak, Anneriek van Heugten en ivan en ilia (ill.) Prentenboek over De Arend, de eerste locomotief van Nederland. Sloot mooi aan bij onze reis met de stoomtram en onze bezoeken aan het Spoorwegmuseum hier en hier.
  • Puff, de magische draak, Peter Yarrow (meezing- en kijkboek over het gelijknamige jarenzestiglied. Mooie platen, tekst in zowel Engels als Nederlands.
  • Ja, ik wil, Bas van Lier. Over koninklijke huwelijken en een korte uitleg over het ontstaan van de monarchie.
  • Heeft de koningin een huissleutel? en andere vragen van kinderen aan het koningshuis, Cor de Horde. Samen met Ja, ik wil (hierboven) als voorbereiding op Prinsjesdag.
  • Historisch tableau, geschiedenis opnieuw verbeeld in schoolplaten en essays, red. Frits van Oostrom. Tijdens het lezen van Ja, ik wil kwam het gesprek op de gebroeders De Witt. In Historisch tableau geeft Jan Wolkers illustratie en uitleg van de lynchpartij van de De Witts bij de Gevangenpoort. Meer schoolplaten uit het boek bekeken – van het een komt altijd het ander.

Gelezen in juli en augustus

Niet bijgehouden. Vanaf nu verder in layout die wat minder arbeidsintensief is.

Gelezen in juni

De koning en de zee (aanrader, filosofisch en mooi voor jonger en ouder) ~ Heinz Janisch en Wolf Erlbruch (ill.) De vleugels van Wouter Pannekoek (leuk weer, jeugdsentiment. Na Het oneindige verhaal was het wel even zoeken naar iets nieuws; je moet altijd genoegen nemen met minder) ~ Anke de Vries Snoeshaan en Gekakel in de moestuin en Toen Findus klein was (all time favorites) ~ Sven Nordqvist Het kleine huis bij de boomgaard (deel 14, laatste deel, Jet ziet nu al op tegen de kleinehuisloze voorleesuren)~ Roger MacBride Hoog boven de huizen (erg mooie tekeningen, aardig verhaal) De betoverde tuin (sprookjes over planten, bloemen en bomen – erg leuk in het kader van ons volkstuintje) ~ Marie Mrštíková en Dagmar Berková (ill.)  Dokter De Wit (lief verhaal over een hond die in het ziekenhuis kinderen geneest door gewoon bij hen te gaan liggen) ~ Jane Goodall (die mevrouw van de apen)  Niet brullen in de bieb! (heerlijk prentenboek) ~ Michelle Knudsen Alle Antons (Anton en de meisjes is mijn lieveling, Cato vindt ze allemaal even mooi) ~ Ole Könnecke Opstaan en Naar bed gaan (woordloze prentenboeken, mooie, herkenbare sfeer) ~ Jan Ormerod  Fred in de haven en Fred krijgt een lintje en Fred en de gouden harp (luisterboek met liedjes, dagelijks opgezet door Cato) ~ Joris Lutz  Prentenboekenpotpourri: Ik wil een diamant van Jonathan Emmett, Het regent! van Christina Butler, Alle boeken van Kiki (het eendje) van Amy Hest, K3 bakt een taart ~ zonder auteur (zegt genoeg, hè – maar Cato vindt de foto’s van de K3-meisjes zo mooi), Kraai van Leo Timmers (aanrader) Winnie de Poeh, de volledige verzameling verhalen en gedichten (kan nooit genoeg herlezen worden. De laatste tijd zijn vooral de verhalen van Knorretje en de Klontemiggel en Iejoors verjaardag gewild) ~ A.A. Milne Wat het lieveheersbeestje hoorde (Cato hoort hem bij voorkeur drie keer achter elkaar: ‘Zullen we deze nog een teer lezen?’) ~ Julia Donaldson en Lydia Monks (ill.) Het geheim van Mories Besjoer(volgens Philip heeft het een Gouden Griffel verdiend in plaats van een Zilveren) ~ Anke de Vries De kinderkaravaan (speelt net als Het kleine huis in de pionierstijd van Amerika, net iets eerder dan Ingalls Wilder. We bedachten dat de moeder van Laura een klein meisje was toen de kinderkaravaan zich afspeelde) ~ An Rutgers van der Loef Polar, de Titanic beer (al vaak gelezen, mooie platen en foto’s, aansprekend verhaal, staat ook op het deuterocanonieke geschiedenislijstje)~ Daisy Corning Stone Spedden

Gelezen in mei

Niet bijgehouden deze maand. Verder in juni.

Gelezen in april

Lotta uit de kabaalstraat (nog maar weer eens) ~ Astrid Lindgren Iggeltje Piggeltje Pop! of Het leven moet meer waard zijn (surrealistisch; verrassend genoeg vond zowel P, J als C het echt mooi) ~ Maurice Sendak De kinderen van Bolderburen (nog steeds) ~ Astrid Lindgren Terug naar oma’s tijd (Práchtig fotoboek op A3-formaat. Stom genoeg nergens meer te krijgen, dus helaas, helaas niet op geschiedenislijstje) ~ z. auteur, uitgave Jan Cunencentrum in Oss De dag- en nachtegaal (Fijne versie van Andersens ‘Chinese nachtegaal’, op rijm gezet en voorgelezen door Van Kooten, met bijpassende klassieke muziek van Theo Loevendie) ~ Kees van Kooten Keepvogel: De uitkijktoren en Het diepste gat en Nachtpannenkoeken (nieuw ontdekte serie, succesvol) ~ Wouter van Reek De stad op de prairie (deel zeven van Het Kleine Huis) en Een huis voor Laura (deel acht, Jet is nu Ingalls Wilderexpert) ~ Laura Ingalls Wilder De slak en de walvis en Mannetje Tak (heb ze inmiddels maar gekocht, om andere bibliotheekleners ook een kans te geven) ~ Julia Donaldson Elmer springt eruit (popupboek, Cato’s huidige favoriet) ~ David McKee Pik in, zei de rat (ben langzaam alle Nicole de Cocks aan het opsnorren – haar tekenstijl fascineert me en de kinderen vinden het ook erg mooi ~ Tjibbe Veldkamp en Nicole de Cock Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden (alles van JvL is goed) ~ Joke van Leeuwen In een land hier ver vandaan… (wat losse verhalen) ~ Arend van Dam Kinderverhalen ( ~ Isaac Bashevis Singer Een mama voor Owen het nijlpaard (mooie platen, maar we moeten het verhaal in aangepaste vorm voorlezen, want Cato kan het niet verdragen dat Owen zijn moeder niet terugvindt) ~ Marion Dane Bauer en John Butler (ill.) Alfie-weer (in haar nostalgische fase wil Jet deze weer keer op keer lezen) ~ Shirley Hughes Het oneindige verhaal (hier meer over het boek)~ Michael Ende

Gelezen in maart

Het kleine huis aan het Zilvermeer (Jet gaat gestaag door met de reeks, dit is deel vijf) en De lange winter (deel zes) ~ Laura Ingalls Wilder Hotel Kindervreugd (vorig jaar na een paar bladzijden weggelegd, nu met veel plezier uitgelezen) ~ Janneke Schotveld Kikker is Kikker en Kikker en Beertje en zoveel mogelijk andere Kikkerboeken (Cato heeft hem herontdekt) ~ Max Velthuijs Alle verhalen van Beatrix Potter (blijft prachtig, vooral de platen) ~ Beatrix Potter Het dikke boek van Vos en Haas (ik hield al zo van ze, maar het wordt alleen maar meer. Zo fijn dat Cato er weer helemaal opnieuw van geniet – en iedereen met haar)~ Sylvia Vanden Heede Kowboy Kuuk en baby Totje (wel aardig) ~ Tamara Bos De rode prinses (eindelijk weer eens iets van Biegel, leuk!) ~ Paul Biegel De kinderen van Bolderburen (derde of vierde keer? Blijft fijn, hoor) ~ Astrid Lindgren Vos en Haaskartonboeken – alle vijf (opnieuw en opnieuw en opnieuw) ~ Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing Geronimo Stilton: Reis door de tijd en Reis door de tijd 2 (mijlpaal: P&J’s eerste GS-boeken. Jet kwam niet verder dan eenderde, Philip heeft ze beide gelezen, vond ze ‘niet zo’ en ging weer verder in zijn Donald Duck) ~ Geronimo Stilton Als de wilde wombat komt (wat een leuk prentenboek! Mooi en grappig en spannend, Cato gelukkig, ik gelukkig) ~ Anne-Katrin Piepenbrink en Udo Weigelt

Gelezen in februari

Veel prentenboeken: Ik voel een voet (prachtig boek, To’s mooiste van de maand – de voelversie is trouwens ook beeldig, maar die hadden we niet) ~ Maranke Rinck en Martijn van der Linden Tomte Tummetot (niet uitgelezen, Cato vond hem eng) ~ Astrid Lindgren Duik je mee in de zee (al tijden een hit, vanwege rijm en platen)  ~ Giles Andreae Acht, negen, tien (verstoppertjesboek met zoekplaten, Cato enthousiast) ~ John Rowe Al zijn eendjes (nog steeds geliefd bij Cato, ondanks –of misschien dankzij- de aparte tekeningen en tekst) ~ Christian Duda Ik wil de maan en Ik wil een diamant en Ik wil iets heel moois geven ~ Jonathan Emmet Hotze de botskabouter (gezellig in beurtlees) ~ Tjibbe Veldkamp  Mooisten-van-het-moment die al maanden meegaan: Meisje alleen ~ Wormell; Jip en Janneke ~ Schmidt; Grote Beer en Kleine Beer ~ Waddell; Pettson en Findus ~ Nordqvist Het kleine huis op de prairie en Het kleine huis aan de rivier en De grote hoeve (na vorige maand zit Jet er helemaal in) ~ Laura Ingalls Wilder  Bzzz (stukgelezen, vrijwel gememoriseerd door Philip, al eerder geleend, blijft favoriet) ~ Caroline Bingham De moord op Bonifatius – luisterboek (spannende radiouitzending) ~ Annelies van der Groot Schateiland (n.a.v. de film Muppet Treasure Eiland (erg leuk) hebben we het boek gehaald, maar niet uitgelezen. P&J werden er niet door gegrepen, later nog eens proberen) ~ R.L. Stevenson Zeemonsters (úren in gelezen door Philip, blijft fascineren) ~ Nigel Marven Een stuk of wat Engelse prentenboeken: Time to Say I Love You (P, J en ik vonden het erg lief, Cato sprak het minder aan) ~ Jane Kemp en Ssssh! Duck, Don’t Wake the Baby (niet bijzonder, op één popup na – Cato vond hem mooi) ~ Jez Alborough en Catch the Baby! (spannend, herkenbaar en lief, een van To’s favorieten) ~ Lee Kingman en Millions of Cats (klassieker die lang op m’n lijstje stond, erg mooi getekend en met een aanstekelijk refrein) ~ Wanda Gág en Won’t Somebody Play with Me? (héle grote favoriet deze maand, geestig en apart verhaal waar de kinderen geen genoeg van krijgen – van een schrijver die veel te weinig herdrukt wordt) ~ Steven Kellogg en Beware, beware (mooie platen, beetje sinister boek, gemengd ontvangen: Jet vond het wel mooi, Cato niet zo) ~ Susan Hill en Dinosaurs Galore! (wordt nog steeds veel gepakt vanwege de tekeningen en de rijmende tekst) ~ Giles Andreae

Gelezen in januari

Annabel en de ontsnapte zwarte moemba (staat op veel Engelse leeslijstjes, nu eindelijk gelezen)~ Joan Aiken Klein groen koffertje (net als vorige maand nog steeds een succes bij alledrie) ~ Ted van Lieshout en Daan Remmerts de Vries Al zijn eendjes (apart prentenboek, bijzondere platen, verrassend en de moeite waard; van Cato mocht het na drie weken nog niet terug naar de bibliotheek) ~ Christian DudaWat een kou, Vos en Haas en Vos en Haas en de blauwe ballon (de nieuwste kartonboeken, voor de verandering gekocht in plaats van geleend, want Cato laat ze niet meer los. Alles van SVdH is gewoon prachtig.) ~ Sylvia Vanden Heede Douwe Das, waar ben je? (aansprekend prentenboek over een onbegrepen dasje) ~ Jannie van der Leer en Marije Tolman Ver van huis (dit is eigenlijk Het pauperparadijs –zie leesautobiografie ‘Van mijn nachtkastje’- maar dan voor kinderen. Ik liep er toevallig tegenaan en we zijn er erg blij mee) ~ Martine Letterie Het kleine huis in het grote bos (zoveelste herlezing, Jet blijft erbij zwijmelen) ~ Laura Ingalls Wilder Het verhaal van de olifant en de goochelaar of hoe Peter zijn zusje terugvond (de nieuwe DiCamillo! Mooi weer, sprookjesachtig en bijzonder. Toch blijft Edward Tulane het allermooist) ~ Kate DiCamillo Minoes (laatst de film bekeken, daarna wilden de kinderen het boek graag weer lezen – en ja, het blijft een heerlijke klassieker) ~ Annie M.G. Schmidt Meisje alleen (en nog eens en nog eens, net als vorige maand) ~ Christopher Wormell Ik wil de maan (terecht bekroond) ~ Jonathan Emmet

Erik of het klein insectenboek (fantastisch! Als je na zeventig jaar nog zo aanspreekt, ben je een groot, groot schrijver) ~ Godfried Bomans Kareltje Kat (laatste boek van de makers van De Gruffalo – eerlijk gezegd niet het leukste) ~ Julia Donaldson en Axel Scheffler Tomte en de vos (ik wilde eigenlijk de hele Tomte Tummetot, maar die was uitgeleend) ~ Astrid Lindgren Anton kan toveren en Anton en de blaadjes (Cato heeft sinds kort een zwak voor Anton) ~ Ole Könnecke

Gelezen in december

Meisje alleen (wat een eindeloos winterprentenboek – Cato krijgt er geen genoeg van en niemand van ons vindt het ook maar één seconde erg om het nog een keer voor te lezen) ~ Christopher Wormell De wereld van Beer Ligthart ~ Jaap ter Haar De rekenrap en Op kamp (Mees Keesserie, zie ook hier) ~ Mirjam Oldenhave Er was eens een olifantje… over zon, sneeuw en ander weer (leuk prentenboek met korte rijmpjes waarin alle weertypes voorbijkomen, van briesje tot ijzel; alleen het laatste hoofdstuk valt een beetje uit de lucht, maar dat doet niets af aan de rest van het boek) ~ Gitte Spee De blauwe maan, eerste en tweede deel (mijn oude schoolboekjes die nu door Jet gelezen worden) ~ Tonke Dragt Klein groen koffertje (prentenboek dat zowel Philip, Jet als Cato aanspreekt)~ Ted van Lieshout en Daan Remmerts de Vries Sneeuw (de titel zegt alles, de platen zijn mooi) ~ Komako Sakai Wiele wiele stap ~ Miep Diekmann Het kerstboek (omkeerboek met Het sinterklaasboek dat we vorige maand lazen)Jaap ter Haar Sinterklaas en de struikrovers (uit 1968 en dat is wel een beetje af te lezen aan de Pieten die ‘moren’ genoemd worden, maar verder een fijn verhaal voor deze tijd ~ Harriet Laurey Slaapkamernachtdieren (zie ook hier) ~ Loes Riphagen Hutje Mutje en Mannetje Tak ~ Julia Donaldson en Axel Scheffler (alles van hen valt hier in goede aarde Eiland aan de horizon (eerste boek dat we van deze schrijfster lezen, net in begonnen. Het lijkt Philip en Jet vooral mooi omdat het echt gebeurd is) ~ Corien Oranje

Gelezen in november

Met tien in het bed (liefst zingend voorgelezen als ‘There were ten in the bed’, het Engelse rijmpje van cd Playtime Rhymes) ~ Penny Dale Rasmus en de landloper (voor mij nog onbekende Lindgren, weer heel mooi) ~ Astrid Lindgren Het Sinterklaasboek ~ Jaap ter Haar Slaapkamernachtdieren (vriendin V. had hem mee in het vuurtorenhuisje, zó leuk, het maakplezier spat ervan af) ~ Loes Riphagen De wereld van Beer Ligthart(voorbereiding op ons bezoek aan Stichting Bartiméus) ~ Jaap ter Haar Mees Kees, een pittig klasje en Mees Kees op de kast (zou ik zelf nooit gekozen hebben (kreeg de serie als aanrader), maar we hebben er zo vreselijk veel plezier mee; Jet blijft er af en toe bijna in, zo grappig) ~ Mirjam Oldenhave Floortje gaat kamperen (half uitgelezen, wat een stóm boek. Geforceerd, humorloos verhaal van niks. Heel anders van toonzetting dan Floortje leert ponyrijden en Floortje helpt een hond die we vorig jaar lazen. Waarschijnlijk hebben we die laatste boeken in de herziene versie gelezen en is dit een van de zeldzame gevallen waarin de herziene versie beter is dan het origineel) ~ Cok Grashof Sinterklaas (nu al klassiek en je blijft erin kijken)~ Charlotte Dematons Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft ~ (Cato vindt het nog steeds fascinerend) ~ Wolf Erlbruch en Werner Holzwarth Olifant ~ Petr Horácek

Gelezen in oktober

Soldaat Wojtek (weer zo’n prachtig boek van BDT – we roepen beurtelings ‘aaach’ om zoveel schattigheid – en het is nog echt gebeurd ook) ~ Bibi Dumon Tak Een midzomernachtsdroom (voorbereiding op de voorstelling) ~ Shakespeare en Barbara Kindermann Jip en Janneke (Cato grijpt iedere gelegenheid aan om John, mij of Philip een verhaaltje te ontfutselen) ~ Annie M.G. Schmidt Waarom waarom (mooie bewerking van ‘Tapir en de Kaaiman’, een ‘Just so story’ van Rudyard Kipling) ~ Annemarie van Haeringen Geïllustreerde dierenencyclopedie voor de jeugd (Cato’s vaste slaapmutsje; van dieren kijken krijg je nooit genoeg) ~ Dorling Kindersley Sheherazade, vertellingen uit 1001 nacht (volgens J. het mooiste boek uit de serie; P. is er ook erg over te spreken, maar vindt uiteindelijk Orpheus en de hellehond van de Hades toch Groothofs mooiste muziekboek ~ Frank Groothof Scherven in de kerk en Keizer aan zee en Een olifant voor de keizer en Leve je-weet-wel-wie (serie Terugblikken) ~ resp. Greetje Vagevuur, Martine Letterie, Gerard Sonnemans en Peter Smit) Boris (voorgelezen door Bram van der Vlugt – tot tranen toe geroerd) ~ Jaap ter Haar Koekjes! (fantastisch op- en aftelprentenboek met meedreunrijm, hier meer over het boek) ~ Ted van Lieshout en Sieb Posthuma Julia’s reis (uit! Laatste hoofdstuk bij surrealistische Dalì niet helemaal geschikt voor het slapengaan) (hier meer over het boek) ~ Finn Zetterholm De brug, de oom en Adri (nog steeds iedere avond voor het slapengaan) ~ Wouter Klootwijk Alle boekjes van de Roskamreeks (nog altijd en telkens weer, ook Cato is er inmiddels dol op)~ Vivian den Hollander en Saskia Halfmouw Gijsbrecht (Philip geniet voor de tweede keer van taal, ritme, klanken en verhaal; voor Jet is taalgebruik nog te moeilijk) (gekregen van J., die zo attent was om het mee te nemen toen ze het in een uitverkoop zag liggen) ~ Edward van de Vendel Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft (Cato’s meest recente ontdekking, gemiddeld vierenzestig keer per dag) ~ Wolf Erlbruch en Werner Holzwarth Hou van die hond (als tip gemaild gekregen, mooi verhaal dat zich voorzichtig ontroerend en poëtisch ontvouwt) ~ Sharon Creech De kleurentrein (door Cato uitgekozen als kinderboekenweekboek) ~ Martin Kelly en Fernando Luiz

Gelezen in september

Boris ~ Jaap ter Haar Slapen in een stal en De zadeldief en Rijden voor een rozet (Jet is er zo gelukkig mee) ~ Vivian den Hollander en Saskia Halfmouw Als dinosauriërs nu zouden leven ~ Douglas Dixon Boem, het wakkere slaapschaap ~ Sabine Wisman en Ella Scholtens Hoe Molletje aan zijn broek kwam ~ Zdeněk Miler en Eduard Petiška Goeiemorgen, Muis ~ Lucy Cousins Perceval en het geheim van de graal ~ Agave Kruijssen De brug, de oom en Adri ~ Wouter Klootwijk Het verhaal van de Titanic (al vaak in huis gehad, nu gekocht, mooi duidelijk zoekboek-met-verhaal, hier kun je een paar pagina’s inkijken~ Steve Noon De toren van de tovenaar~ Thijs Goverde Julia’s reis (hier meer over het boek) ~ Finn Zetterholm Boeddha’s beestenboek ~ Maria van Donkelaar, Martine van Rooijen en Moniek Peek

Gelezen in augustus

Niet bijgehouden deze maand. Verder in september.

Gelezen in juli

Jani Kekke en de blauwe dagdromer (P&J’s gedeelde eerste prijs) ~ Lisa Boersen Toen Findus klein was (8x per dag, dus Cato’s mooiste van de maand) ~ Sven Nordqvist De aankomst (zie ook hier) ~ Shaun Tan Hotel Kindervreugd (matig ontvangen door P&J – 15 blz gelezen, geen animo voor doorlezen)~ Janneke Schotveld De jacht op de meesterdief en De hand van de meesterdief (P&J’s gedeelde eerste prijs) (deel 2 en 3 van trilogie, zie ook hier) ~ Thijs Goverde Wiele wiele stap ~ Miep Diekmann Lang geleden… (een aantal verhaaltjes) Arend van Dam De koetjes en de kraai en Het meisje en de olifant (allebei práchtig getekend) ~ Nicole de Cock Het grote avontuur van de dieren (zie ook hier) ~ Richard Unglik Misschien wisten zij alles ~ Toon Tellegen Luister toch naar mij! ~ Gabrielle vincent Vakanties van de kleine Nicolaas en Meer nieuwe avonturen van de kleine Nicolaas~ René Goscinny De kleine lord ~ Frances Hodgson Burnett

Gelezen in juni

Babar, de kleine olifant ~ naar Poulenc, verteld door Halina van Rijn (Gottmerserie muziekboekjes) De wraak van de meesterdief(deel 1 van trilogie, zie ook hier) ~ Thijs Goverde De afsluitdijk (boekverslag Philip) ~ K. Elhorst De kleine lord ~ Frances Hodgson Burnett De ark van mensen, dieren en dingen ~ Annie M.G. Schmidt Het ongelooflijke liefdesverhaal van Heer Morf ~ Carll Cneut De kleine Nicolaas en Nieuwe avonturen van de kleine Nicolaas ~ René Goscinny Alle Vos en Haaskartonboeken ~ Sylvia Vanden Heede Het geheim van de keel van de nachtegaal ~ Peter Verhelst Engelkrijt en Zagazoo ~ Quentin Blake De wonderlijke reizen en avonturen van Baron von Münchhausen (P. vond het erg leuk, J. vond het he-le-maal niks) ~ Vier Windstrekenprentenboek Paulus en het draakje (een ouwe favoriet, zie dit draadje) ~ Jean Dulieu De muzikant en het meisje ~ Rita Verschuur Alle Kleine Ezelboeken (To’s mooiste van de maand) ~ Rindert Kromhout & Annemarie van Haeringen De nachtegaal ~ Hans Christian Andersen

Gelezen in mei

Jan Janse Weltevree (hier fragment uit luisterboek) ~ Peter Smit De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane (tweede lezing – hier meer over het boek) ~ Kate DiCamillo De kleine prins (hoorspel, wel mooi, maar P&J misten sommige stukken uit het boek) ~ Antoine de Saint-Exupéry Het huis aan de rand van de zee (Philips mooiste van de maand) ~ Randall Jarrell Een buur voor Vos en Haas én Vos en Haas blauw is saai ~ Sylvia Vanden Heede Hush little baby (Cato’s mooiste van het moment – hier meer over het boekje) ~ Sylvia Long De grote verhalenparade (leest papa veel uit voor) ~ samenst. Wendy Cooling Fred en de gouden harp ~ Joris Lutz Horton hears a who! ~ Dr. Seuss De bende van de Witte Roos (derde boek) ~ Astrid Lindgren Lost in the woods (Cato wil vooral de plaatjes bekijken: ‘Waar is de mama nou?’ – hier een foto uit het boek) ~ Carl R. Sams II

Gelezen in april

De kleine prins ~ Antoine de Saint-Exupéry Kleine Ezel en de oppas en Kleine Ezel en de durfal en De papa van Kleine Ezel ~ Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen De bende van de Witte Roos (derde boek) ~ Astrid Lindgren Liedjes met een hoepeltje erom (To’s gedeelde favoriet)~ samenst. Joke Linders en Toin Duijx Boy ~ Roald Dahl Mr. Brown can moo, can you? en Are you my mother en Horton hears a who! en Green eggs and ham (over and over and over again) ~ Dr. Seuss Het grote Alfie buitenboek en Het grote Alfie en Annie Rose verhalenboek (Jettes favoriet) ~ Shirley Hughes Vanwege de liefde (telkens en telkens weer) en Voor jou, voor wie anders? (brengt nogal wat emoties los) ~ Edward van de Vendel 100 jaar geleden ~ het Schrijverscollectief Dierenverhalen (luisterboek, geen succes – misschien later nog eens proberen) ~ W.G. van der Hulst Vos en Haas op zoek naar koek en Vos en Haas en het feest van Uil (To’s gedeelde favoriet) ~ Sylvia Vanden Heede Borre en de nachtzwarte kat ~ Jenny Wagner

Gelezen in maart

Een heel kleine geschiedenis van bijna alles ~ Bill Bryson Geschiedenis van Nederland (luisterboek – na 10 minuten geeuwend afgezet) ~ Gerben Graddesz Hellinga Tippi uit Afrika ~ Tippi Degré Op de wonderlijkste plaatsen ~ Dr. Seuss Het grote Alfie buitenboek en Het grote Alfie en Annie-Rose verhalenboek (Jettes favoriet) ~ Shirley Hughes De verhalen van Kleine Beer ~ Martin Waddell De bende van de Witte Roos (tweede boek)~ Astrid Lindgren Knorretje komt een klontemiggel tegen ~ A.A. Milne Vos en Haas op zoek naar koek en Vos en Haas en het feest van Uil (Cato’s favoriete slaapmutsje) ~ Sylvia Vanden Heede Tot zoens ~ Remco Campert Er staat een taart in lichterlaaie ~ samengest. door Jan van Coillie Gekakel in de moestuin en Snoeshaan ~ Sven Nordqvist Mary Poppins ~ P.L. Travers Gonnie en vriendjes ~ Olivier Dunrea Dat rijmt (To’s favoriet, mits door Philip voorgelezen) ~ Ivo de Wijs

Gelezen in februari

Mannetje tak ~ Julia Donaldson De kinderen van Bolderburen (3e lezing)~ Astrid Lindgren Kinderen van Nederland ~ Jan Paul Schutten Goed zo, Kleine Beer (To’s mooiste van de maand) ~ Martin Wadell Waarom een buitenboordmotor eenzaam is ~ Joke van Leeuwen Haas vertelt ~ Max Velthuys De bende van de Witte Roos (P&J’s mooiste van de maand)~ Astrid Lindgren Wiele wiele stap ~ Miep Diekmann

Gelezen in januari

Robinson Crusoe ~ Daniel Defoe Pettson en Findus Snoeshaan en Toen Findus klein was ~ Sven Nordqvist Koning van Katoren (P&J’s mooiste van de maand) ~ Jan Terlouw Meneer Popper en zijn pinguins (P&J’s goede tweede)~ Richard en Florence Atwater Kinderen van Nederland~ Jan Paul Schutten Dinotopia (half uitgelezen, daarna vooral illustraties bewonderd) ~ James Gurney Wiele wiele stap (To’s mooiste van de maand) ~ Miep Diekmann Gullivers reizen ~ bewerking Martin Jenkins Alle dagen dierendag, voorleesverhalen ~ Hans Kuyper, Annemarie van Haeringen e.a.

Terug